Git overzicht
Elke Git repository bestaat uit 4 onderdelen:
- de werkmap (working directory);
- de verzamelplaats (staging area);
- de 'committed' geschiedenis;
- ontwikkelingstakken (development branches);
De werkmap
In de werkmap staan de bestanden waarmee je werkt. Het is de map waarin je code compileert en je project gestaag ontwikkelt. Je werkmap is gewoon een folder als een andere map maar met de mogelijkheid allerlei extra opdrachten daarin uit te voegen om de inhoud van de folder te registreren, te wijzigen en over te brengen naar een andere repository.
De verzamelplaats (staging area)
De verzamelplaats is een tussenstap tussen de werkmap en de project geschiedenis. Je hoeft niet alle wijzigingen in één keer op te bewaren. Je kan ze eerst verzamelen en klaar zetten in groepen. Verzamelde veranderen (staged changes) maken nog geen deel uit van de projectgeschiedenis. Daarvoor moeten ze eerst opgeschreven (committed) worden.
De opgeschreven geschiedenis
Zodra je de wijzigingen bijeengebracht hebt op de verzamelplaats kan je ze deponeren (commit) in de projectgeschiedenis, waar het als een "veilige" herziening wordt bewaard. Commits zijn "veilig" in die zin dat Git zelf ze nooit verandert. Maar het is wel mogelijk om zelf je projectgeschiedenis handmatig te herschrijven.
Development branches
Tot nu toe zijn we nog steeds alleen in staat om een lineaire project geschiedenis te maken, het toevoegen van de ene commit na de andere. Takken maken het mogelijk om meerdere, van elkaar onafhankelijke, onderdelen van een project tegelijkertijd te ontwikkelen door aftakkingen te maken (fork).
Git takken zijn niet zoals de takken van gecentraliseerde versiebeheersystemen. Je kan ze gemakkelijk maken, eenvoudig samenvoegen, en gemakkelijk delen. Ontwikkelaars gebruiken Git voor zowel grote projecten met lang- en uiteenlopende functionaliteiten als voor 5 minuten fixes.